tirsdag 4. oktober 2016

Gangsterkongen av Wade Miller. En norsk pocket bok 26.

En norsk pocket bok er Fredhøis Forlag sin serie av underholdningsbøker fra 50-tallet. Og jeg føler et sterkt behov for å poengtere av det er de som har valgt å skrive pocketbok i to ord. Bok nummer 26 i serien er detektivromanen Gangsterkongen av Wade Miller, og er den femte boken om privatdetektiven Max Thursday (for et navn!).

Gangserkongen av Wade Miller. En norsk pocket bok 1954. Forsideillustrasjon av John L. Stensrud
Gangserkongen av Wade Miller. En norsk pocket bok 1954. Forsideillustrasjon av John L. Stensrud

Wade Miller er et av flere pseudonymer brukt av den amerikanske forfatterduoen Robert Allison "Bob" Wade og H. Bill Miller, som skrev over tredve bøker sammen mellom 1946 og 1961 (da Bill Miller gikk bort). I tillegg til Wade Miller, brukte de også bl.a. pseudonymene Whit Masterson og Will Daemer. Som Masterson skrev de Badge of Evil, som ble filmatisert av Orson Welles som Touch of Evil (Med alle midler), som nå regnes som en klassiker innen film noir..

I Gangsterkongen må Max Thursday utgi seg for å være den nye lederen for en ganstergjeng. Mens de andre Max Thursday-bøkene hadde et mysterium historiene var bygget rundt, er dette er relativt ukomplisert krimroman.

Gangsterkongen kom i 1954 (originalen kom i 1950), og den norske oversettelsen er ved Ole Gill Haanshus.

Omslagsbildet er tegnet av John L. Stensrud.

Bak i boken er det reklame for de andre bøkene i serien, som er en blanding av kriminalbøker og westernromaner. Det er også reklame for serien Damenes roman. Og som de sier: Den beste gave til kvinner i alle aldre er en Damenes roman.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar