tirsdag 29. april 2014

Robert A. Heinlein - Den røde planet

En av helgens mange loppemarked-godbiter jeg drasset hjem, var Robert A. Heinlein-romanen Den røde planet (Red Planet). Heinlein blir regnet som en av de tre store innen science fiction, sammen med Isaac Asimov og Arthur C. Clarke, og Den røde planet er den tredje av hans ungdomsromaner, og kom opprinnelig ut i 1949. Utgaven jeg kom over, var en utgivelse av Gyldendals Gode Guttebøker fra 1954.

Robert A. Heinlein - Den røde planet
Robert A. Heinlein - Den røde planet


Jeg må innrømme at jeg visste null og niks om Heinlein da jeg plukket opp boken, og at den kun ble med hjem grunnet det stilige omslaget, tegnet av Birger Imislund. Jeg var heller ikke klar over at Heinlein også skrev Starship Troopers (utgitt i 1959), boken Paul Verhoeven baserte sin film med samme navn på, i 1997. I en noe omskrevet versjon.

Boken forøvrig handler om et par gutter på en kostskole på Mars, der rektor er en relativt kjip fyr. Som flere av Heinleins romaner, finnes den i flere utgaver. En "sensurert" utgave der forlaget hadde mange fingre med i spillet, og en "author's cut" som kom ut etter hans død.

Den røde planet ga også liv til en animert serie på Fox Kids i 1994.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar