torsdag 26. september 2013

Da boken kom etter filmen

En litterær sjanger det virker nesten har forsvunnet, i alle fall i det norske markedet, er bøker basert på filmer eller filmserier. Jeg husker godt at jeg kjøpte pocketboken basert på Tim Burtons Batman, da den kom i 1988. Og coveret på Cobra-boken de hadde på den lokale bladgaukeren en eller annen gang tidligere på 80-tallet, var usannsynlig kult. Jeg kjøpte aldri Cobra-boken, men Batman-boken ligger et eller annet sted i en uutpakket flytteeske et sted. Og så inneholder James Bond-samlingen min i alle fall fem bøker basert på filmene, den siste fra Die Another Day fra 2002.

Nå kan man kanskje komme med en kommentar at det ikke er rart det ikke lenger produseres bøker basert på filmer, siden det ikke lenger kommer ut filmer basert på originale idéer. Man kan fort tenke at det aller meste som treffer et kinolerret i dag, er basert på en bok, tegneserie, spill, eller en annen film. Det blir fort litt drøyt med boken basert på filmen basert på boken. Selv om mange filmer sklir langt bort fra originalkilden, og en bok med handling fra filmen gjerne ville hatt en helt annen historie. Tilbake til Bond, så finnes både Moonraker og The Spy Who Loved Me i to romanutgaver. Både som Ian Flemings originalutgaver, og som Christopher Woods romanversjoner av filmene. Og i Norge har aldri Ian Flemings Spionen som elsket meg blitt utgitt. Woods filmversjon derimot...

Grunnen til at jeg kom på dette var et loppemarkedbesøk forrige helg. Selve markedet var ganske stusselig, men bokeskene hadde noen godbiter. Deriblant Den gode, den onde og den grusomme av Joe Millard, utgitt av Semic i 1983. Dette er pocketbokvariant av Sergio Leones klassiker fra 1966. Boken blir presenter som "En Clint Eastwood-western i serien Den navneløse". Litt googling opplyste meg om at Joe Millard har skrevet seks romaner i "Dollar-serien": For a Few Dollars More, The Good, the Bad and the Ugly, A Coffin Full of Dollars, The Devil’s Dollar Sign, The Million Dollar Bloodhunt and Blood for a Dirty Dollar. De to første er basert på Leones flmer, mens de fire neste er en fortsettelse av Clint Eastwoods rollefigur. Vet ikke om de fem andre kom på norsk, men den som leter, finner sikkert.

Romanen Den gode, den onde, og den grusomme av Joe Millard


Men jeg tror jeg har fått en ny ting å samle på: Dårlige bøker basert på filmer. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar