torsdag 11. april 2013

Tre britiske filmer å glede seg til i 2013

Fordomsfull som jeg er, ble jeg overrasket da jeg skjønte at tre av filmene jeg gleder meg mest til i år alle har James McAvoy i hovedrollen. Overrasket siden jeg har hatt inntrykket av McAvoy som litt for glatt og pen til å være talentfull. Som jo er en litt sær ting om en skuespiller som slo gjennom i Shameless. Men som vanlig skyltes fordommene mine at jeg ikke har peiling, for av listen over filmer han har spilt i, kan jeg bare si at jeg har sett (hele) Wanted, Gnome og Julie, og X-Men: First Class.  Og to av de var litt gøyale.

Så med hvilke filmer vil jeg doble McAvoy-kvoten min?

Welcome To The Punch er en britisk politi-thriller. Men der andre britiske politithrillere går inn for å se slitnest mulig ut, med hyppige pubbesøk og handling fra falleferdige bygårder, har regissør Eran Creevy klart å filme et London som kunne vært filmet i Los Angeles. Handlingen surrer rundt McAvoy som er politi. Han har tidligere blitt skutt i tjeneste av en mestertyv, spilt av Mark Strong. Strong har rømt landet, men kommer tilbake når hans sønn blir innvolvert i et ran som går rett vest. McAvoy ser sjansen til å endelig ta Strong, men det ser ut som om de må samarbeide om felles fiender før han kan få hevn.
Standard innhold, og ser man på anmeldelsene, er ikke handlingen filmens sterke punkt. Men den ser jo som sagt bra ut, og rollebesetningen virker sterk med McAvoy, Strong, David Morrisey, Andrea Riseborough, og Jason Flemyng. Britisk actiongøy som ser bra ut.
Foreløpig ingen Norges-premiere på denne, så der må jeg snakke med mine venner på Amazon når den tid kommer.Danny Boyle, som nå har heltestatus i Storbritannia etter å ha regissert åpningsseremonien under OL i London, går tilbake til sine Shallow Grave-røtter med Trance. Her spiller McAvoy en ansatt på et auksjonshus. Han har blitt huket inn av supertyv Vincent Cassel til å være insidemannen på et kupp. Kuppet går som smurt, men McAvoy ender opp med hukommelsestap, og det er litt kjedelig når han er den eneste som vet hvor det stjålne maleriet har blitt av. Siden tortur ikke hjelper, må McAvoy få en hjelp av hypnoterapaut, spilt av Rosario Dawson, til å finne igjen minnet sitt. Men hvem lurer egentlig hvem etterhvert som handlingen skrider frem.
Filmen virker fantastisk trippete, og Boyle kan jo gjøre lite feil.
Norgespremiere 14. juni.Og sist, en film jeg ikke visste jeg hadde lyst til å se før jeg så traileren i dag: Filth, basert på Irvin Welsh sin roman med samme navn. Rollebeskrivelsen til McAvoy er en bipolar, trangsynt, narkoman politimann, som manipulerer og hallisinerer seg festivalsesongen i Edinburgh på jakt etter en forfremmelse, og å vinne tilbake sin kone og datter.
Foreløpig ingen Norgespremiere på denne heller.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar