søndag 28. april 2013

Han er den beste i det han kan

Hugh Jackman har jo igjen tatt på seg sine adamantium-klør, og er klar til å flerre et kinolerret i din nærhet i slutten av juli. The Wolverine følger vår helt, trist og ensom etter at han måtte ta livet av Jean Grey i X-Men: The Last Stand, bevege seg lengre og lengre ned i de flaskene han kan finne. Ut fra traileren som kom for noen uker siden, blir Wolverine hentet til Japan av Yukio ( Rila Fukushima), på oppdrag fra industrilederen Yashia (Hal Yamanouchi). Yashia gir han muligheten til å blitt kreftene sine, slik at han kan føle smerte og dø. Men ting skjer, som de ofte gjør, med Shingen Yashida (Hiroyuki Sanada) og Kenuichio Harada (Will Yun Lee) som grunner til at det skjer.

Historien er (veldig) løst basert på en av mine favoritt-tegneserier, nemlig Wolverine #1-4 fra 1982. Jeg leste aldri de amerikanske utgavene, men storkoste meg med den første utgaven av Marvel Spesial i 1987, som bare het Jerven. For dette var mens Batman het Lynvingen, Spider-Man het Edderkoppen, og X-Men het Prosjekt X. Og jeg kjente bare til Jerven, eller Jerv blant venner.

Marvel Spesial nr. 1 - 1987: Jerven
Marvel Spesial nr. 1 - 1987: Jerven


Historien er skrevet av Chris Claremont, som tok over som hovedforfatter av X-Men i 1975. Han skrev noen av de mest kjente X-Men historiene som Days of the Future Past, og sagaen om Dark Phoenix.  Da Marvel relanserte X-Men-bladet i 1975, litt før Claremont tok over, byttet man litt om på medlemmene for å skape en mer multikulturell sammensetting av gruppen. Inn kom bl.a. den kanadiske hemmelige agenten Wolverine, som hadde dukket opp i en Hulk-historie året før. Og etter hvert som historiene ble mange, ble Wolverine en av de mest populære figurer. Og i 1982 kom det da et eget Wolverine-blad.

Med seg fikk Claremont en ung og fremadstormende tegner ved navn Frank Miller. Miller var relativt ny i Marvel, men hadde allerede rukket å gjøre seg bemerket med sin noir-vinkling av Daredevil/Våghalsen. Og Millers fascinasjon for japansk historie passet som sverd i slire for Claremonts historie som ser Wolverine dra seg til Japan for å se hvilke problemer hans store kjærlighet, Mariko, befinner seg i.

Prosjekt X kom med 13 utgaver i 1984 og 1985 i Norge før de la inn rullestolen pga. dårlig salg. Men i 1987 var de tilbake, først i Marvel Superheltene nr. 1, før Jerven slo seg løs i første nummer av Marvel Spesial samme år.

Men historien om Jerven var noe helt annet enn de vanlige Prosjekt X-historiene, som nå fulgte et Prosjekt X uten Cyclops, der Storm prøvde å holde orden på gamle og nye medlemmer. Her var det bare Jerven, og mye av historien fortelles gjennom hans indre monolog, og hvordan han tenker rundt fiender, og respekt for disse. Og tegningene fokuserer mest på personene, ikke miljøet rundt. Så rutene var ofte bare figurer mot ensfarget bakgrunn. Og det fungerte utrolig bra.

Marvel Spesial nr. 1 - 1987: Jerven, s. 41
Marvel Spesial nr. 1 - 1987: Jerven, s. 41


Historien er en "hauk og due"-historie, der du ikke helt hvem vår helt bør stole på. Men alt blir rullet opp til slutt, og historien ender med at de andre medlemme i Prosjekt X mottar en invitasjon til bryllupet mellom Logan og Mariko. "Hei, kryper'n, ikke glem ølet."

Den norske utgaven kom også med en kort historie skrevet av Denny O'Neil og tegnet av Miller, med tittelen Barbaren. Dette var nok for å få bladet opp til 100 sider. Ulik resten av bladet er denne historien i sort/hvitt. Den handler om en stum, navnløs kriger i fremtiden som må kjempe med figurer fra kunstverk. Sært, men veldig fasinerende.

Historien om Jerven begynner med seks sider der han jakter på en bjørn som har tatt livet av flere mennesker. Han finner bjørnen som er skadeskutt, og må ta livet av den. Og de første ordene som er skrevet i historien er "Jeg er JERV. Jeg er den beste i det jeg kan, men det jeg kan er ikke særlig hyggelig".

Så hvis du snubler over en utgave av historien, er den absolutt verdt en gjennomlesning. Hvis dette er tesmaken for deg, selvfølgelig. Du kan bestille den amerikanske samleutgaven på en nettbutikk nær deg, eller plukke opp en sliten, norsk utgave fra din lokale bruktsjappe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar