mandag 8. april 2013

Framtiden som engang var

Marvel og Fox tjener gode penger på filmene om X-Men. De har produsert fem filmer siden Bryan Singers X-Men kom i 2000. En trilogi bestående av X-Men (2000), X2 (2003), og X-Men: The Last Stand (2006), og to origin-filmer: X-Men Origins: Wolverine (2009) og X-Men: First Class (2011). I år kommer en ny film om Wolverine, The Wolverine, med handling lagt etter The Last Stand, før de samler fortid, nåtid og fremtid i X-Men: Days of Future Past i 2014.

Days of Future Past stjeler handling, eller lar seg inspirer av, to nummer av The Uncanny X-Men (nummer 141 og 142) fra 1981, skapt av Chris Claremont, John Byrne, og Terry Austin. I Norge ble historien publisert i Prosjekt X nr. 11 - 1985, under tittelen Framtiden som engang var. Dette var forøvrig det siste nummeret av Prosjekt X som eget blad. De fikk eget blad i 1984, da det kom to nummer, og altså elleve nummer i 1985. Men de solgte ikke så godt, og mistet dermed en egen tittel.

Forsiden til Prosjekt X nr. 11 - 1985
Forsiden til Prosjekt X nr. 11 - 1985

Historien er en "alternativ verden"-variant, der vi starter i 2013. Etter at senator Kelly i 1981 blir drept av Det nye brorskapet av onde mutanter, ledet av Mystique, blir det i 1988 innført en Mutantkontroll-lov, som fører til jakt og drap på mutanter og andre superhelter. Av våre venner i X-Men, eller Prosjekt X som de het i Norge på 80-tallet, er bare Jerv/Wolverine/Logan, Sprite/Kitty Pryde, Storm/Ororo Monroe, og Colossus/Peter Rasputin igjen. Sammen med Franklin Richards, sønnen til Reed og Susan Richards fra De Fantastiske Fire, hans kjæreste Rachel Summers, datteren til Cyclops/Scott Summers og Jean Grey-Summers, rømmer de fra interneringsleiren de bor i, ved hjelp av Magneto, for at telepatiske Rachel kan sende sinnet til Sprite tilbake i tid, til Sprite i 1981. Da kan hun advare medlemmene i X-Mennene om hva fremtiden bringer, slik at de kan hindre mordet.Og mens heltene i fremtiden blir drept en etter en mens de beskytter Sprite, må fortidens helter hindre attentatet. Da er det Storm, Jerv, Colossus, Engelen/Angel/Warren Worthington III, og Nattkryperen/Nightcrawler/Kurt Wagner som må kjempe mot Det nye brorskapet av onde mutanter. Sammen med seg har Mystique Skuld/Destiny/Irene Adler, Lavine/Avalanche/Dominic Petros, Pyro/St. John Allardyce, og Blob/Fred J. Dukes.

Historien blir skrevet om til filmen, men jeg vet ikke i hvor stor grad. Om ikke annet for å inkludere skuespillerene som har vært med i de forrige filmene. I nåtiden besto X-Mennene av Storm, Wolverine, Colossus, Iceman, Beast, Angel, og Kitty Pryde, samt en Rogue uten krefter og en Professor X uten kropp. Og i fortiden består de av Professor X, Beast, Banshee, Havok, og Darwin.

Historien er egentlig ganske enkel, og burde være passe lang for en film. Men det blir spennende å se hvordan man deler lerrettiden mellom alle rollene. Og om Wolverine blir hovedfokus i denne også, som han mer eller mindre har vært i de andre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar