søndag 12. juni 2011

Kong Salomos ikke helt vellykkede film

I skyggen av nyheten om at Indiana Jones svinger pisken på Blu-ray i 2012, kom jeg over en liten "filmperle" som kom ut i kjølevannet av suksessen til Jakten på den forsvunne skatten (1981) og Indiana Jones og de fordømtes tempel (1984), nemlig 80-tallsversjonen av H. Rider Haggards bokklassiker Kong Salomos miner (1985).

Poster for King Solomon's Mines (1985)
Poster for King Solomon's
Mines (1985)
Kong Salomos Miner var ikke den eneste eventyrfilmen som kom på begynnelsen av 80-tallet. Men der Kampen om den grønne rubin (Romancing the Stone) (1984), og til en viss grad oppfølgeren Nilens Juvel (The Jewel of the Nile) (1985), ble publikumsfavoritter, haltet Kong Salamos miner i sin ferd på popularitetsskalaen.

Historien er noe omskrevet på vei til lerretet. Igjen står naturlig nok helten Allan Quatermain, spilt av Tornefuglene-stjernen Richard Chamberlain. Men her blir han leid inn av Jesse Huston (Sharon Stone), som er på jakt etter sin far, som skal ha kartet som leder til de sagnomsuste minene til kong Salomo, som befinner seg i det dypeste Afrika. Også på jakt etter minene er den tyske oberst Bockner (Herbert Lom), som har aliert seg med tyrkeren Dogati (John Rhys-Davies), og det er disse som står bak kidnappingen av professor Huston. Og filmen følger en katt og mus-lek mellom partene gjennom Afrika.

Filmen er satt på begynnelsen av 1900-tallet, og dette er helt klart siviliserte hvite som møter de usivilerte innfødte. Her er akrikaneren som nekter å kjøre bil, kanibalstammen, og stammen som lever opp ned i trær. Ikke helt politisk korrekt, med andre ord. Men alle er veldig karikerte i filmen,  så de skiller seg desverre ikke ut.

Filmen hangler avgårde fra den ene dårlig regisserte actionsekvensen til den andre, ledsaget av en slitsom blondine, og en helt som desperat prøver å være eplekjekk.

Så alt i alt, et dårlig stykke arbeide, som gjør at man heller vil plukke ned Indiana Jones-boksen fra hylla, og kose seg med litt kvalitetsunderholdning isteden.

Poster for Allan Quatermain and the Lost City of Gold (1987)
Poster for Allan Quatermain and
the Lost City of Gold (1987)
Filmen ble dårlig mottatt når den kom. Men produsentene var sikker på at den skulle bli en suksess, så oppfølgerfilmen Allan Quatermain og jakten på den gyldne by (Allan Quatermain and the Lost City of Gold) (1987) ble spilt inn samtidig. Heller ikke denne lyktes å sjarmere publikum i noen stor grad.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar