mandag 13. juni 2011

Fire never på DVD

Det er noen ting jeg husker bedre fra da vi begynte å leie videofilmer på midten av 80-tallet enn andre. En ting er reklamen for de tyverisikrede moviebox'ene fra Select som det føltes var på alle leievideoene (Stop!), en annen er videoene med Super Ted, og sterkest av alt, er minnene om alle Bud Spencer og Terence Hill-filmene vi alltid så ut til å leie. Dette var nemlig noen av de få filmene fatter'n gadd å se, så de ble ofte med hjem slik at vi alle kunne samles og peke i samme retning i en times tid.

Italiensk poster for De kaller meg Trinity - Djevelens høyre hånd (1970)
Italiensk poster for De kaller meg
Trinity - Djevelens høyre hånd (1970)
Spencer/Hill-filmene er ren underholdning, uten noen form for ønske om moralisering. Og slik som jeg alltid ser på en James Bond-film som en "James Bond-film", ser jeg på Spencer/Hill-filmer som en egen sjanger. For, lik Bond,  det er gjerne det samme mønsteret som følges i alle filmene: Hovedpersonene liker hverandre ikke, de blir tvunget til å samarbeide mot en felles fiende, de vinner over denne, og det avsluttes med at den ene lurer den andre.

Den første Bud Spencer/Terence Hill-filmen som sementerte skuespillerene som stjerner i sin egen sjanger, var filmen De kaller meg Trinity - Djevelens høyre hånd (Lo chiamavano Trinità.../They call me Trinity) fra 1970. Legg merke til den italienske tittelen, for dette var spaghetti westerns. Spencer og Hill er italienere med amerikanske kunstnernavn. Bud Spencer heter egentlig Carlo Pedersoli og er født i Napoli i 1929, og Terence Hill ble født Mario Girotti i Venezia i 1939. Alle Spencer/Hill-filmene er italienske, og de ble dubbet til engelsk for det internasjonale markedet (deriblandt Norge).

Spencer og Hill spilte sammen allerede i 1959, i filmen Hannibal (Annibale), men der hadde de ikke noe som kunne minne om hovedroller. Mellom 1967 og 1969 spilte de sammen i en spaghettitrilogi bestående av Rid aldri alene, Ess på topp, og Hett bly på Boot Hill. Dette var westernfilmer med en god porsjon humor, og de delte hovedrollene med andre skuespillere.

Italiensk poster for Trinity slår til igjen (1971)
Italiensk poster for Trinity slår
til igjen (1971)
Den første Trinity-filmen fra 1970, og oppfølgeren Trinity slår til igjen (1971) ble suksesser på begge sider av Atlanteren, og mellom 1970 og 1985 spilte radarparet inn tretten filmer sammen. I de to originale Trinity-filmene spiller de det dysfunksjonelle brødreparet Trinity (Hill) og Bambino (Spencer). De har bare spilt disse figurene i disse filmene, men både senere og tidligere filmer har blitt markedsført som Trinity-filmer. Dette var også de siste westernfilmene de spilte inn sammen, de resterende Spencer/Hill-filmene (med unntak av To glade pirater) foregår i nåtiden, etter at westerninteressen døde på 70-tallet.

De spilte stort sett de samme personlighetene i alle filmene. Hill var den bekymringsfrie sjarmøren, mens Hill var den gretne sinnataggen. Særlig Spencer spilte også denne karakteren i en rekke andre solo-filmer, særlig i Flatfoot/Buldozer-serien. Hill har også en lang CV, og høydepunktene der for Trinity-fans er særlig hans to Nobody-filmer (Mitt navn er Nobody (1973), og Mitt navn er fortsatt Nobody (1975)) og filmene og TV-serien om Lucky Luke.

Italiensk poster for Vi holder med flodhestene (1979)
Italiensk poster for Vi holder
med flodhestene (1979)
I 1994 gjorde gutta et samarbeidscomback, med westernfilmen The Troublemakers, regissert av Hill. For egen del er dette en av to Spencer/Hill-filmer jeg ikke har sett (den andre er To Misjonærer (jeg kan i alle fall ikke huske den), men jeg kan gjette meg til hva de handler om).

Heldigvis for en Trinity-fan er de fleste av Spencer/Hill-filmene blitt utgitt på DVD av Star Media Entertainment. De eneste hullene i deres utgivelser, er Ess på topp, Hett bly på Boot Hill, To glade pirater (finnes på svensk) og To misjonærer. Sammen er vi dynamitt ble utgitt av MVE, og The Troublemakers ble utgitt av Orio Film. Desverre begynner noen titler å forsvinne, så det er bare å løpe og kjøpe. The Troublemakers er allered sunket i ørkenen ett sted.

Så for meg er Spencer/Hill er bekymringsfri 80-tallstripp (selv om de fleste filmene er fra 70-tallet). En tid det var helt naturlig å banke motstanderen din til han spyttet tenner, og gjøre alt for å lure den irriterende partenren din. Egentlig burde Spencer og Hill vært med i den nye Expendables-filmen til Sylvester Stallone, for mer usårlige helter finnes ikke.

Filmer med Bud Spencer og Terence Hill

1959 - Hannibal (Annibale/Hannibal)
1967 - Rid aldri alene/Trinity - Gud tilgir, ikke jeg (Dio perdona... io no!/God forgives... I don't!)
1968 - Ess på topp (I quattro dell'Ave Maria/Ace High)
1969 - Hett bly på Boot Hill (La collina degli stivali/Boot Hill)
1970 - De kaller meg Trinity - djevelens høyre hånd (Lo chiamavano Trinità.../They call me Trinity)
1971 - Trinity slår til igjen/Jeg heter fortsatt Trinity (Continuavano a chiamarlo Trinità/Trinity is still my name)
1971 - To glade pirater (Il Corsaro Nero/Blackie the Pirate)
1972 - Slå til - karer/Trinity 3 (Più forte ragazzi!/All the way, boys)
1974 - Sammen er vi dynamitt (Altrimenti ci arrabbiamo/Watch Out, We're Mad)
1974 - To misjonærer (Porgi l'altra guancia/Two Missionaires)
1976 - Sammen er vi kaos (I due superpiedi quasi piatti/Crime Busters)
1978 - Jo mere vi er sammen (Pari e dispari /Odds and Evens)
1979 - Vi holder med flodhestene (Io sto con gli ippopotami/I'm for the Hippopotamus)
1981 - Sammen tar vi prisen (Chi trova un amico trova un tesoro/Who finds a friend finds a treasure)
1983 - To helskrudde agenter (Nati con la camicia/Go for it)
1984 - Fire never i Rio (Non c'è due senza quattro/Double Trouble)
1985 - Miami Supercops
1994 - The Troublemakers (Botte di natale)

Noen av filmene er blitt sluppet i Norge med forskjellige titler, og da er alle listet. I tillegg har jeg tatt med de italienske originaltittelene på filmene, samt de engelske, internasjonale tittelene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar