onsdag 15. juni 2011

Chew - En tegneserie å tygge på

Det er alltid gøy å oppdage nye, gode tegneserier. På samme måte det er gøy å oppdage, gamle, gode tegneserier. For meg, var en av vinterens beste oppdagelser den amerikanske serien Chew, som blir skrevet av John Layman og tegnet av Rob Guillory.

Forsiden til Chew #1
Forsiden til Chew #1
Chew handler om FDA (Food and Drug Administration)-agenten Tony Chu, og handlingen er satt i en alternativ virkelighet der alt fjærkre er forbudt, etter at et utbrudd av fugleinfluensa tok livet av 23 millioner mennesker. Det som gjør Chu spesiell, og interessant for FDA (han er politimann når serien begynner) er at han er cibopath, dvs. at han kan “smake” historen til det han spiser. Spiser han poteter, ser han for seg potetens vei fra jorden til tallerkenen hans, og spiser han en burger, ser han oksen bli drept, slakten og kvernet. Som gjør at Chu lever stort sett på en diett bestående av beter, den eneste maten han ikke kan se historien til.

Denne evnen gjelder alt han spiser, så hvis han tar et bit av et menneske, vil han få vite historien til dette mennesket. Som kan være lurt, om enn noe sosialt uakseptabelt, når man etterforsker mord.Så mat er i fokus i serien. Chu blir forelsket i Amelia Mintz, en matskribent som er en saboscrivner, dvs. at hun kan beskrive mat på en måte som gjør at leseren kan smake den når han leser beskrivelsen. Andre figurer kan kommunisere gjennom mat, bli smartere av mat, og kontrollere folk gjennom  mat.

Forsiden til Chew - Taster's Choice (første samleutgave)
Forsiden til Chew - Taster's Choice (første samleutgave)
Chew følger Chu i livet som FDA-agent, og sakene han etterforsker. Hans første partner Mason Savoy, viser seg å være dobbeltagent, eller er han? Neste partner er hans tidligere partner fra politiet, som nå er halvt cyborg, etter at han ble gjennomskutt i et tidligere oppdrag. Den skjulte grunnen til fugleinfluensaen ligger å ulmer i bakgrunnen, mens Chu etterforsker mord og det mystiske, kyllingsmakende bæret gallesberry.

Det skjer mye, og det er komplisert, men det er veldig godt fortalt, og veldig sprekt tegnet. Så serien anbefales hvis du er på utkikk etter en serie med action og humor, og med et skrudd forhold til kylling.

Serien blir utgitt I eget blad I USA, og første nummer kom i 2009. Jeg har lest den i samleutgavene som har blitt utgitt. Foreløpig har det kommet tre stykken, som samler blad 1 − 15. Det har også kommet en hardcover samleutgave av Chew 1-10.

Siste blad som kom var nummer 27, etter at forrige nummer var nummer 18. Dette for å vise at det har gått et år I historien.

Neste samleutgave kommer muligens i september., etter først å skulle komme i juli. Slippdatoen å forrige samler hoppet også litt frem og tilbake før den plutselig var der.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar